- Eska Konut hakkında bizlere biraz bilgi verebilir misiniz?
Eska Konut temel faaliyet alanı olan konut yapımı, plan ve proje çizimi üzerine çalışmaktadır. Şirketimizin gelişme ve büyüme stratejisi ise, taahhüt alanında kazanılan yıllara dayalı deneyim ve birikimin, ulusal ve uluslararası gelişim fırsatı görülen diğer iş alanlarına yatırımcı kimliğiyle yansıtılması temelinde yapılandırılmıştır.
- Kalite bilincini arttırmak, tüm yönetici ve çalışanları kaliteden ve her alanda verimlilikten sorumlu tutmak, yönetim sistemi politikalarınızdan bir tanesi. Politikalarınız arasında başka neler var?
Eska Konut olarak ISO900:2015 Kalite, ISO14001:2015 Çevre, ISO45001:2018 İSG yönetim sistemleri doğrultusunda çalışmakta, Çevreye duyarlı yaklaşım ve kalite anlayışı ile çalışmalarını sürdürmektedir. Bugüne kadar yaptığı çalışmalarda her zaman kaliteli inşaat üretmeyi, işi zamanında teslim etmeyi, uygun fiyatı hedeflemiş; mühendislik bilgisini öne çıkararak hizmet vermiştir.
Eska Konut, mevcut personeli ve kurumsal yapısı ile faaliyet gösterdiği sektörlerde her zaman çağdaş, öncü, saygın ve güvenilir bir kuruluş olduğunu ispatlamıştır.
Eska Konut, “En değerli kaynağımız: İnsan” politikasını her kademede benimsemiş yönetim kadrosuyla, çalışanlarına sağladığı sosyal, sağlıklı ve modern çalışma ortamıyla, uzun vadeli ve aile sıcaklığında çalışmak isteyenlerin özellikle tercih ettiği bir firmadır.
3.Yapının inşa edilmesi dışında danışmanlık ve onarım hizmetleri de veriyorsunuz. Hizmetleriniz hakkında neler söylemek istersiniz?
Ülkemizde yaşanan ve can kaybıyla sonuçlanan depremler sonucu, güçlendirme kavramı ön plana çıkmaya başlamıştır. Yapıların baştan yapılmaları yerine güçlendirilmeleri daha ekonomik bir çözümdür. Ancak güçlendirme projelerinin çok iyi hazırlanması ve doğru tasarımlar yapılması şarttır. Eska konut olarak uygun teknik şartnameler ve standartlar doğrultusunda güvenli yapılar inşa etmekteyiz.
4. Şu anda üzerinde çalıştığınız projeleriniz neler ve bu projelerde üzerinde durduğunuz noktalar neler?
Kentsel dönüşüm bize göre çevreyi bozan beton yığınları inşa etmek değil tam tersine, doğa ile barışık yapılara ve kaliteli yapılara imza atmaktır. Eska Konut olarak modern mimari yapılarımızla kaliteyi en üst düzeyde tutarak, standartlar çerçevesinde güvenli binalar inşa etmek hedefindeyiz. Tüm bu detayları göz önünde bulundurarak Kadıköy bölgesinin en nezih lokasyonlarında projelerimize devam ediyoruz.
5.Geleceğe yönelik “mutlaka yapmalıyız” dediğiniz bir proje var mı?
Geleceğe yönelik hedefimiz, yatay mimari konseptinde projeler üretmektir. İstanbul gibi mega kentlerde bu tarz yapılaşmanın zor olduğu bilincindeyiz. Yatay mimari konseptinin toplumun hem kültürel hem de beklentilerine daha uygun bir yapılaşma modeli olduğu kanısındayız. Bu yatay mimari konsepti; geleceğin kentlerine en iyi hazırlık olacak. Yatay mimarinin insanlara fiziki ve sosyal çevre bilinci katacağı, doğal ve yeşille barışık, toprakla iç içe sağlıklı yaşam isteği ile yatay mimariye ilginin artacağını düşünüyoruz. Bunun yanı sıra depremle yaşamayı öğrenmemizin ne kadar zorunlu olduğu gerçeği ile acı şekilde yüzleştiğimiz şu günlerde yatay mimarinin önemini daha iyi kavramış bulunmaktayız. Yatay mimarinin olası depremler sonrası riski en aza indirecek mimari model olduğunu unutmamamız gerektiği düşüncesindeyiz.
6.Sektörel sorunların aşılması için ne gibi çözümler üretilmeli sizce?
Fiyat artışları ve İş Sağlığı güvenliği sektörümüzün en temel sorunları olduğunu düşünüyoruz.
Ülkemizdeki ekonomik istikrarsızlık , mevcut fiziki ve mali yapı , firmaların yönetimindeki amatör tavır buna bağlı olarak işletmelerin sorunlarının nedenidir. Bu sorunlar doğrultusunda devletimiz kanunlar çıkarmalı ve teşvikler geliştirmelidir. Ekonomik istihdam yaratılmalı ve bu çerçevede alım gücümüzün arttırılması gerekmektedir.
İSG kurallarına uyulmamasından ötürü yaşanan sıkıntılar ise baretini takmayan , yeleğini ve ayakkabısını giymeyen , emniyet kemerini takmayan işçilere caydırıcı yaptırımlar yapılması gerekiyor.
7.Artan inşaat maliyetleri konusundaki sıkıntılar ve enflasyonist ortam yeni proje üretimi ve doğru fiyatlandırma noktasında sizi nasıl etkiliyor?
İnşaat ve gayrimenkul sektörü katma değer yaratan çok fonksiyonlu, çok özellikli ve çok vergili bir sektördür. İnşaat maliyet endeksi, 2023 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 1,03, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 52,99 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 1,37, işçilik endeksi yüzde 0,18 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 39,80, işçilik endeksi de yüzde 102,72 arttı. Bu artışlara ilave olarak döviz kurlarındaki yükseliş maliyetlerin önümüzdeki günlerde daha da artacağını göstermektedir. Maliyetlerin, vergilerin, harçların ve yapı denetim ücretlerinin artması vatandaşların konuta ulaşımını zorlaştıracaktır. Mevzuatının dağınıklığı ve karmaşıklığının da inşaat sektörünü negatif etkilediğini, yap sat müteahhitlerinin kendilerini ifade edemez noktaya geldiler. Vergi yükünün ağırlığı, piyasa koşulları, kurumsal yapının oluşturulamaması, muhasebe sistemi ve belge disiplini eksikliği, sektörel denetimin yeterli veya sağlıklı işlememesi ciddi sorunlar olarak karşımızda duruyor.”