Besinlerin olumlu etkisini arttıracak 25 öneri
Tüketilen her bir besinin sağlığa büyük katkısı var. Ancak besinlerden en yüksek faydayı almanın yolunun onları doğru yöntemlerle tüketmekten geçtiğini paylaşan Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Besinlerin faydalarını bilmek kadar, onların en doğru şekilde nasıl tüketilmesi gerektiğini bilmek de önemli” dedi. Tuba Örnek, besinlerin olumlu etkilerini arttıracak 25 bilimsel öneri paylaştı:
Çiğneyin ya da dövün! Sarımsağı çiğneyerek ya da havanda dövülmüş olarak tüketin.
5 dakika yeterli! Brokoliyi uzun süre pişirmeyin, 5 dakika yeterli!
Demir onsuz yapamaz Demir emilimi için yanında C vitamini zengin besin tüketin. Örneğin etin yanında bol limonlu yeşil ve kırmızı biberden zengin bir salata tüketin.
Bu ikiliyi ayırmayın Zerdeçalı karabiber ile birlikte sıcak yemeklerde kullanın.
Çayınızı güçlendirin! Demlediğiniz yeşil çaya 1 tatlı kaşığı doğal bal ekleyin, antioksidan değeri artsın.
Ezin ya da öğütün Karanfili havanda ezerek veya öğüterek çaylarınıza ekleyin.
K2 desteği var mı? D vitamini takviyelerinizin K2 destekli olmasına dikkat edin.
Pişirmeyin, çiğ tüketin Ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumları çiğ olarak tüketin.
Saklayın ama öğütmeden! Keten tohumunu öğütmeden saklayın. Tüketeceğiniz zaman 1-2 tatlı kaşığı öğütüp bekletmeden kullanın.
Meyveleri kabuklarıyla yiyin Elma, armut gibi meyveleri karbonatlı suda bekleterek tarım ilaçlarından arındırdıktan sonra vitaminlerinden daha fazla faydalanmak için kabuklarını soymadan tüketin.
Kızartmayın, fırınlayın! Balık kızartıldığında omega 3 azalır. Fırın veya ızgara şeklinde pişirin.
Filizlendirip pişirin Kurubaklagilleri bir gece önceden ıslatın, hatta filizlendirdikten sonra pişirin.
Pişmiş olarak tüketin Domatesi pişirdiğinizde likopenden daha fazla faydalanırsınız.
Probiyotik kazanın Süt yerine yoğurt veya kefir tüketin. Sindirimi daha kolaydır ve probiyotik kazanmış olursunuz.
Rafineden uzak durun Rafine değil, kabuklu, lifli olan tam tahılları tercih edin.
Sızmadan vazgeçmeyin Zeytinyağını sızma olarak kullanın, ışıksız ortamda saklayın. Sebze yemeklerinizde ve salatalarınızda zeytinyağı kullanırsanız vitamin mineral emilimi artar.
Tuzunuzu karanlıkta saklayın Tuzunuzu iyot kaybı olmaması için ışıksız ortamda saklayın.
Olgunları seçmeyin! Muz, elma ve kiviyi olgunlaşmamış olarak tercih edin.
Bitki çaylarını kısa süre demleyin Yaprak ve çiçeklerinden yararlandığımız bitki çaylarını uzun süre kaynatmayın, 5 dakika demleyin.
Bıçak kullanmayın Yeşil sebzeleri bıçakla keserek değil elinizle bölerek hazırlayın. Sebze ve meyveleri kesip doğradıktan sonra bekletmeden tüketin.
O kadar da bekletmeyin! Pişmiş yemeğinizi 2 saatten fazla oda sıcaklığında bekletmeyin, buzdolabında ise 2 günden fazla kalmamalı.
Stresinizi yönetin Stres sindirimi olumsuz etkiler, besin öğeleri işe yaramaz hale gelir.
Tütün kullanmayın Sigara besin emilimini azaltır.
Acele yok! Bir saat bekleyin Çay ve kahvenizi yemekten 1 saat sonra tüketin.
Hemen pişirin Dondurulmuş sebzelerinizi, çözülmesini beklemeden pişirin.
Bilgi için: GoodWorks İletişim Danışmanlığı Burcu Tezel – Müşteri Temsilcisi / burcu.tezel@goodworks.com.tr / Cep: 0530 158 39 22 Ayşe Sorucu Sanıyar – Müşteri Direktörü / ayse.sorucu@goodworks.com.tr / Cep: 0554 379 07 06
Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Hakkında Yaşam kalitesini artırmak için dünya standartlarında sağlık hizmeti sunmak hedefiyle kurulan Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi, modern tıbbın gereklerini yeni ve kapsamlı bir sağlık anlayışıyla hastalarına aktarıyor. Hizmet kalitesine önemli katkı sağlayan Johns Hopkins Medicine (JHM) ile devam eden iş birliği Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi’nin sağlığın merkezi olma vizyonunu da destekliyor. Kurulduğu günden buyana gerçekleştirdiği çalışmalarla ‘Sağlığın Merkezi’ konumuna ulaşan Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi; onkoloji, kalp damar sağlığı, kadın hastalıkları ve tüp bebek, nöroloji, cerrahi bilimler ve iç hastalıkları dahil olmak üzere tüm branşlarda sunduğu hizmetlerde hasta odaklı yaklaşımla hareket ediyor. Hizmetlerinde hasta hakları ve güvenliğini temel önceliği olarak belirleyen Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi, kaliteli sağlık hizmeti ile dünyanın farklı bölgelerinden gelen hastalara tedavi olanağı sunuyor.
|
Ayrıca kontrol Edin
Kış aylarında bağışıklığı güçlendirmenin 12 yolu
Kış aylarında bağışıklığı güçlendirmenin 12 yolu Kış aylarında grip ve soğuk algınlığından korunabilmek için bağışıklık …